Najlepsza kawa do aeropressu – jak ją znaleźć?

Każdego dnia wielu z nas budzi do życia pyszna, aromatyczna kawa. Bez niej jesteśmy ospali, apatyczni i zdenerwowani. Nie każda jej wersja ma jednak takie same właściwości i równie dobry smak. W tym artykule spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, która kawa do aeropressu jest najlepsza.

Aeropress – niezawodne urządzenie do parzenia kawy

Nie każdy ma w swoim domu profesjonalny ekspres kolbowy lub ciśnieniowy. Często korzystamy również z prostszych urządzeń. Jednym z nich jest aeropress. To tani i kompaktowy produkt, który można stosować nie tylko w domu, ale również wziąć ze sobą na wyjazd. Aeropress umożliwia przygotowanie smacznej kawy pozbawionej fusów.

Najczęściej wykonuje się go z lekkiego, ale jednocześnie bardzo wytrzymałego poliwęglanu. Kształtem przypomina natomiast ogromną strzykawkę. Z użyciem aeropressu można przygotować fantastyczną bazę do stworzenia przepysznego cappuccino, kawy latte, americano, flat white oraz wielu innych, popularnych wersji tego trunku. Kluczowa jest jednak nie tylko wysoka jakość samego urządzenia, ale również wybrana kawa do aeropressu.

Jak przygotować pyszną kawę w aeropressie?

Do aeropressu wsypuje się kawę mieloną. Nie trzeba jednak kupować jej w tej postaci. Można postawić na tradycyjną kawę ziarnistą, a potem zmielić ją na świeżo przy użyciu profesjonalnego młynka do kawy. Młynek również nie zajmuje dużo miejsca. Zestaw do zaparzenia aromatycznej, czarnej kawy możesz mieć zatem zawsze przy sobie – w pracy, w szkole, na uczelni, w podróży, a nawet na górskiej wyprawie.

Co przy tym istotne przygotowanie kawy w aeropressie pozwala wydobyć z niej naturalny smak, charakteryzujący się delikatną kwasowością, a jednocześnie dość wyraźnie zaakcentowaną słodyczą. Do aeropressu najlepiej wybierać przy tym kawę jasno lub średnio paloną. Wówczas można osiągnąć najlepszy efekt oraz uniknąć dodatkowego, nieco gorzkiego posmaku.

Jaka kawa do aeropressu?

Większość osób korzystających z aeropressu wybiera ziarna arabiki. Uchodzą one bowiem za szlachetniejszy gatunek kawy. Ma zdecydowanie bogatszy smak niż robusta oraz inne rodzaje. Nie jest jednak powiedziane, że robusta nie nadaje się do aeropressu. Znajda się również zwolennicy tego rozwiązania.

Smak robusty jest natomiast zdecydowanie bardziej intensywny, ale jednocześnie ma ona w sobie dużą dawkę goryczy. Jedni to lubią, inni niekoniecznie. Wszystko zależy zatem od indywidualnych preferencji. Kawa do aeropressu może pochodzić też z różnych stron świata. Popularne są zarówno ziarna z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu, ale również Kenii albo Indonezji.