×

Dostawa gratis od 250,00 zł. Koszt dostawy z tego sklepu 9,90 zł dla zakupów powyżej 60,00 zł oraz 15,90 zł poniżej.

Ogórki szklarniowe

3,95 zł/kg. 6,99

Składniki

Zastosowanie: Owoce ogórka można jeść w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju. Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek i kanapek. Są doskonałe do marynowania i kiszenia.
Właściwości prozdrowotne: Ogórki pełne są witamin, pomagają usuwać z organizmu toksyny, dlatego też zaleca się jedzenie ogórków przed spodziewanym większym spożyciem alkoholu.Ogórki wraz z marchewką i szpinakiem stanowią doskonałe połączenie podnoszące odporność. Warzywa te można wykorzystać do zrobienia soku. Taki sok będzie pomagał przy regulacji wydzielana insuliny przez cukrzyków, przy obniżaniu cholesterolu we krwi oraz regulacji ciśnienia. Indeks glikemiczny ogórka jest niski i wynosi 15, w związku z tym mogą włączyć go do swojej diety cukrzycy.
Ciekawostki: Przynoszą one ulgę w oparzeniach słonecznych, pomagają redukować opuchliznę, łagodzą stany zapalne oczu. Maseczki z ogórków są powszechnie stosowane przez kosmetyczki ze względu na zawartość witamin, magnezu, potasu oraz krzemu. Stosuje się maseczkę z ogórków na włosy, aby dodać im blasku. 
Warzywa te zawierają askorbinazę, enzym który rozkłada witaminę C, dlatego zaleca się aby nie łączyć w jednym posiłku ogórków z pomidorami czy papryką. Wtedy witamina C nie zostanie w naszym organizmie.
Kiszone są łatwiej strawne niż ogórki surowe, dlatego dzieciom znacznie lepiej jest podawać ogórki kiszone.
Ciekawostką jest fakt, że wnętrze ogórka może być chłodniejsze od skórki nawet o 6 stopni! Można zatem śmiało robić z nich okłady przy przegrzaniu czy oparzeniu.

Czy masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Nie masz ukończonych 18 lat.

OK