Czy cold brew to najlepszy wybór na lato? Porównanie różnych sposobów parzenia kawy na zimno

Kawa na zimno to dobry sposób radzenia sobie z letnimi upałami. Kiedy żar leje się z nieba, wypicie gorącej kawy jawi się jako wyrafinowana tortura, a przecież jakoś musimy dostarczyć sobie drogocennej kofeiny do organizmu. Czy cold brew to najlepsza kawa na zimno? Oto kilka sposobów parzenia kawy na zimno!

Kawa na zimno, jaka jest najlepsza?

Najlepsza kawa na zimno to taka, która najbardziej Ci smakuje, o ile zostanie przygotowana na bazie wysokiej jakości kawy. Najwyższej jakości ziarna kawy to nie tylko gwarancja najlepszego smaku, ale też etycznego pozyskiwania ziaren. Dlatego chcąc przygotować kawę na zimno, sięgnij po kawę ziarnistą lub mieloną jakości specialty. Szeroki wybór wysokiej jakości kawy mielonej znajdziesz na Coffeedesk.pl!

Cold brew — kawa macerowana na zimno

Cold brew to jeden z najłatwiejszych sposób przygotowania kawy na zimno. Aby przygotować cold brew, potrzebujemy zmielonej kawy w proporcjach około 6-7 gramów kawy na 100 ml wody oraz czegoś do oddzielenia fusów od kawy — French Pressu, filtra lub zwykłego sitka.

Proces „parzenia” kawy na zimno polega na zalaniu zimną wodą kawy i pozostawianiu jej w lodówce na 6-12 godzin. Po tym czasie otrzymujemy delikatną, zimną czarną kawę, bogatą w kofeinę. Minusem tej metody jest czas przygotowania, którego nie da się przyspieszyć, ale jeśli będziemy pamiętać o wstawieniu kawy wieczorem, to z rana przywita nam świeża, zimna kawa.

Drip na lodzie — czarna kawa na zimno

Filtrowana kawa w ostatnich latach zyskała dużą popularność. Drip to jedna z najprostszych metod przygotowania kawy alternatywnej. W kilka chwil możecie wyczarować orzeźwiającego dripa na lodzie, który w smaku będzie przypominał cold brew, ale jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Jeśli przygotowujecie 300 ml kawy, to 150/200 gramów wody zastąpcie lodem, który wrzucicie do serwera lub kubka, do którego zaparzycie kawę.

Kawę w proporcjach 6-7 gramów/100 ml wody zmielcie nieco drobniej, tak aby dobrze się doparzyła w mniejszej ilości wody. 3-4 minuty parzenia i gotowe!

Czarna kawa na zimno, bez wstawiania jej na całą noc do lodówki.

Tonic espresso — kawa z bąbelkami

Jeśli lubicie wytrwany smak toniku i potrzebujecie dodatkowego pobudzenia, to Tonic Espresso może być dla Was idealną kawą. To napój na bazie toniku, z dodatkiem espresso, lodu i cytrusów — limonki, cytryny lub pomarańczy.

Dobrze schłodzony tonik z lodem powoli uzupełniamy espresso, dodając plasterek ulubionego cytrusa i gotowe! To prosta kawa na zimno, do przygotowania której potrzebujemy wyłącznie czegoś w czym przygotujemy espresso — kawiarki, ekspresu automatycznego lub kolbowego.

Ice Flat White — biała, mocna kawa na lodzie

Jeśli wolicie kawę z mlekiem, a nie mleko z kawą, to przypadnie Wam do gustu Ice Flat White. Flat White to mleczna kawa na podwójnym espresso z niewielką ilością lekko spienionego mleka. W ostatnich latach zdetronizowała latte i zyskała rzeszę fanów ze względu na swój wyrazisty smak. Ice Flat White to nic innego jak mocna, mleczna kawa z lodem.

Do przygotowania Ice Flat White potrzebujemy podwójnego espresso, kilka kostek lodu i 150 ml zimnego mleka roślinnego lub krowiego. Do szklanki z lodem dodajemy mleko i dopełniamy podwójnym espresso, ciesząc się wyrazistą, zimną kawą!

Kawa z zimno — jakiej kawy użyć?

Zrobienie kawy na zimno w domu nie jest skomplikowane, jeśli podążamy za przepisem i mamy dobrej jakości kawę. Nie zawsze jest czas na to, aby mielić ziarnistą kawę w młynku, wówczas dla ułatwienia możemy skorzystać z mielonej kawy dobrej jakości, która przyspieszy proces parzenia kawy na zimno.