Sezon na szparagi – odkryj 5 dań ze szparagami, które warto wypróbować

Gotowane, grillowane lub z piekarnika – szparagi można przygotować na wiele sposobów, tworząc wyśmienite zupy, kremy, przystawki czy dodatki do dań głównych. Zdaniem koneserów najlepiej smakują po krótkiej obróbce termicznej, zachowując intensywny smak oraz apetyczną jędrność. Zobaczcie, jakie dania warto przyrządzić w krótkim sezonie szparagowym!

Chrupiące szparagi w aksamitnym sosie

Jak młode szparagi, to polane odrobiną niezwykle delikatnego sosu holenderskiego, słynącego z kremowej konsystencji oraz wysublimowanego smaku. Bazujący na niewielkiej ilości masła klarowanego, żółtek oraz przypraw, przygotowywany jest w kąpieli parowej, dzięki czemu staje się gęsty i puszysty. Tajemnicą udanego dania są również szparagi gotowane w wysokim garnku, co zapobiega rozpadnięciu najdelikatniejszych końcówek. Cienkie zielone odmiany będą odpowiednio miękkie już po 5 minutach, zaś nieco grubsze – białe, potrzebują drugie tyle czasu. Odcedzone warzywa wystarczy polać gorącym sosem i natychmiast podawać.

Szparagi i boczek – znakomity duet

Macie ochotę na szparagi z odrobiną aromatycznego mięsa? Wystarczy umyte, obrane i ugotowane na półtwardo pędy przełożyć na ręcznik kuchenny, by usunąć z nich nadmiar wody. Po osuszeniu owińcie po 3-4 sztuki równocześnie (w zależności od ich grubości) cienkim plastrem surowego boczku wędzonego, a następnie krótko podsmażcie na rozgrzanej patelni. Do zapiekania można również użyć suszonej szynki, np. włoskiej. Pęczki szparagowe są nie tylko znakomitym daniem na upalne letnie dni, ale także smacznym dodatkiem do grillowanych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, ryby czy drób.

Wykwintny krem szparagowy

Zarówno białe, jak i zielone szparagi świetnie nadają się do przyrządzenia kremu o przyjemnym, intensywnie jarzynowym smaku. Oprócz pokrojonych w kostkę pędów do garnka powinny trafić kawałki podsmażonej cebuli lub pora, ziemniaki, przyprawy (m.in. spora szczypta gałki muszkatołowej, mielony pieprz czarny) oraz przecedzony przez sitko bulion. Na koniec ugotowane do miękkości składniki należy zmiksować na gładką masę, a następnie doprawić jeszcze do smaku. Krem najczęściej serwuje się z zaparzonymi na półtwardo końcówkami szparagów, listkami bazylii, fetą, groszkami ptysiowymi lub chrupiącymi grzankami natartymi ząbkiem czosnku.

Idealne na upał sałatki szparagowe

Gdy doskwiera letni gorąc, warto zamiast serwowanych na gorąco dań przyrządzić aromatyczną sałatkę pełną chrupiących warzyw oraz aromatycznych dodatków. Ugotowane al dente i pokrojone na mniejsze kawałki pędy świetnie się sprawdzą w towarzystwie plastrów pikantnej rzodkiewki, młodych liści buraka czerwonego, połówek pomidorków koktajlowych oraz mieszanki sałat.

Miłośnicy mięsnych dodatków mogą wzbogacić mieszankę o grillowaną i pokrojoną w nieduże paski pierś kurczaka lub zwiniętą w różyczki szynkę typu włoskiego. Lubicie łączyć wytrawne smaki ze słodkimi owocami? Zdecydujcie się na bajecznie kolorową sałatkę z białych szparagów, rukolą, plastrami awokado oraz kawałkami truskawek. Całe danie na koniec wystarczy skropić sosem sałatkowym na bazie oliwy i udekorować siekanymi orzechami włoskimi.

Szparagi z makaronem lub ryżem

Miękkie risotto albo makaron z dodatkiem młodych szparagów są nie tylko szybkim obiadem, ale również eleganckim daniem przygotowanym na specjalną okazję. Grubo krojone, obgotowane pędy mogą urozmaicić spaghetti o zupełnie nowy, nietuzinkowy smak. Szparagi świetnie będą smakować po połączeniu z grubszym penne, podsmażoną szynką skrojoną w średniej grubości kostkę oraz gęstym sosem carbonara, nadającym całej potrawie idealnie kremowej konsystencji. Dla pogłębienia smaku, makaron równie dobrze da się zastąpić maleńkimi pierożkami ravioli wypełnionych ulubionym farszem mięsnym, serowym lub warzywnym.

Smaczne i aromatyczne szparagi są ważnym składnikiem wielu ciekawych dań popularnych w różnych kuchniach świata. Oprócz docenianego przez koneserów wytwornych smaków kremu, pędów w gęstym sosie czy sałatek, warto poznać takie inne niezwykle ciekawe przepisy na szparagi na Przepisy.pl, takie jak egzotyczne curry, pachnące latem lasagne czy chrupiąca zapiekanka.